Ekonomi

Avrupalı çiftçiler seçimler öncesinde politikayı belirliyor

Avrupalı politika yapıcılar, çiftçilerin yaygın protestolarına yanıt olarak önemli bir değişimle çevre düzenlemelerini değiştirdi, Ukrayna’dan gümrüksüz tahıl ithalatına sınırlama getirdi ve yeni pestisit mevzuatından vazgeçti.

Avrupa Birliği (AB), Polonya ve Portekiz gibi ülkelerdeki çiftçilerin yaklaşan Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde önemli politika değişikliklerini güvence altına almasıyla yeşil politikalarında bir dönüşüme tanık oluyor.

Çiftçilerin etkisi giderek daha belirgin hale gelirken, çevre aktivistleri ve analistler sahip oldukları siyasi güce işaret ediyor. Ana akım siyasi partiler, aşırı sağcı ve milliyetçi partilerin kırsal bölgelerdeki cazibesine karşı koymak için stratejilerini yeniden düzenliyor.

Geçtiğimiz hafta çiftçiler Brüksel’deki AB genel merkezinin önünde protesto gösterisi düzenleyerek düşük gelir ve ucuz gıda ithalatının etkilerini de içeren mağduriyetlerine dikkat çektiler. Bu gösteriler sırasında AB tarım bakanları, milyarlarca dolarlık tarım sübvansiyonlarının ödenmesine bağlı olarak çevre kurallarında yapılan revizyonları onayladı.

AB’nin Yeşil Anlaşması ve ticaret anlaşmaları, politikadaki bu değişim nedeniyle baskı altında. AB Çevre Komiseri Virginijus Sinkevicius, üye ülkelerin doğayı korumayı amaçlayan bir yasayı geçirememesinin ardından bloğun güvenilirliği konusunda endişelerini dile getirdi. Ayrıca AB ülkeleri, yerel çiftçiler üzerindeki olası olumsuz etkilerini gerekçe göstererek yeni bir ormansızlaşma karşıtı politikada değişiklik ve olası gecikmeler talep etti.

Fransa’da, AB’nin pazar açıklığına olan bağlılığının bir sembolü olan AB-Kanada serbest ticaret anlaşması, Mart ayında senatörlerin onaylanmasına karşı oy kullanmasıyla muhalefetle karşılaştı. Buna ek olarak, AB Ukrayna gıda ürünlerine gümrüksüz erişim sağlarken, çiftçilerin protestolarına yanıt olarak ithalatın belirli bir eşiği aşması halinde vergi getirmeye karar verdi.

AB’nin işgücünün %4,2’sini oluşturan ve GSYH’sine %1,4 oranında katkıda bulunan çiftçiler, özellikle Avrupa şüpheciliğinin yaygın olduğu kırsal bölgelerde siyaset üzerinde orantısız bir etkiye sahiptir. AB Bölgeler Komitesi’nin geçen ay yayınladığı bir rapor, kırsal bölgelerde göç ve ekonomik eşitsizlikler gibi konulardan kaynaklanan yüksek düzeydeki Avrupa şüpheci oyların altını çizdi.

Anketler halkın çiftçilere verdiği desteği yansıtmaktadır; Ocak ayında Elabe tarafından yapılan bir anket Fransız halkının %87’sinin çiftçilerin davasını desteklediğini gösterirken, Polonya’da Pazar ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsü tarafından yapılan bir anket de benzer bir desteği ortaya koymaktadır.

Marine Le Pen liderliğindeki Fransa Ulusal Rallisi de dahil olmak üzere Avrupa’daki aşırı sağcı partiler, AB politikalarını eleştirmek için çiftçilerin protestolarından yararlandılar. Bu partiler, politika yapıcılar ile kırsal kesimin ihtiyaçları arasında bir kopukluk olduğunu düşündüklerini vurgulayarak huzursuzluğu kırsal kesimin daha geniş desteğini çekmek için bir fırsat olarak görüyorlar.

AB tarım bakanları çiftçilerin kırsal ekonomideki kritik rolünü kabul ederek gıda güvenliğinin önemini vurguladılar ve Rusya’nın Ukrayna’daki savaşının yol açtığı aksaklıkların da altını çizdiler.

Ancak çevre grupları, siyasi amaçlı olduğunu savundukları çevre politikalarındaki değişikliklerin bu kadar hızlı olmasından endişe duyuyor. Greenpeace, AB sübvansiyonları için çevre kriterlerinde yapılan hızlı değişiklikleri eleştirerek, bu değişikliklerin yeterli istişare yapılmadan gerçekleştirildiğini öne sürdü.

Avrupa Komisyonu ise önerilerini savunarak, çiftçiler için bürokrasiyi azaltırken çevre ve iklim hedeflerini korumak için “dikkatlice kalibre edildiklerini” belirtti. Komisyon bu tedbirleri önermeden önce AB düzeyindeki tarım birlikleri ve üye ülkelerle istişarelerde bulunmuştu.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu